Screening af aktier: Den disciplinerede investor

Hvis du ønsker at blive en dygtig langsigtet investor, så er et af de vigtigste områder, hvordan du strategisk og disciplineret finder frem til en god investering. Det starter først og fremmest ved opbygningen af en veldefineret strategi, der ikke bygger på gætværk og forhåbninger, men på veltestede fremgangsmetoder og veldokumenterede begrundelser. Når du har opbygget strategien, der skal føre dig til succes og du dermed har fundet din “edge” i markedet, så skal det hele sættes i system, så du gang på gang kan finde investeringsmuligheder, som passer på dine kriterier. Her kommer hele screeningsprocessen i spil. Jo mere struktureret en screeningsproces du kan have, samtidig med at den er simpel og let tilgængelige jo større sandsynlighed er der for at spotte de gode investeringer i tide. 

Grunden til at screeningsprocessen skal være struktureret, men samtidig simpel og let tilgængelige, er af den simple årsag, at hvis en screeningsproces tager dig 3 timer, så kommer du højest sandsynligt ikke til at gøre det løbende, da det er krævende. Er screeningsprocessen derimod let opstillet, veldefineret fra start og med let adgang til den rette data, så behøver processen ikke tage meget mere end et par minutter, og den store forskel gør, at du rent faktisk får det gjort. 

En screeningsproces er en ekstrem vigtig del af din strategi, når du vil investere dine egne penge. Markedet er fyldt med muligheder, og hvis ikke du har en direkte strategi til hvordan du vil screene aktier og hvad du konkret leder efter, så er det ligesom at lede efter en nål i en høstak. Der er dog rigtig mange måder at screene på, og det handler om at finde den screeningsmetode, som passer bedst til dig som investor. Jeg vil her tage dig kort igennem måden jeg selv screener for gode investeringer, og vise hvordan min screeningsproces foregår, samt forklare lidt nærmere om strategien bag. 

Sådan screener jeg aktier:

Som sagt er der mange metoder at screene aktier på og det vigtigste er ikke hvilken metode du bruger, men at din screeningsproces støtter din investeringsstrategi. Når jeg screener aktier bruger jeg en “tragt-metode” der løbende udelukker virksomheder. Hele metoden er bygget op omkring min strategi, der først og fremmest bygger på at finde gode VIRKSOMHEDER der performer rent forretningsmæssigt og derfor er et af mine første kriterier også hvordan virksomheden har vækstet langsigtet. Ved først at se på selve virksomheden, uden at tage stilling til aktiens kurs overhovedet kan jeg lynhurtigt få skåret en masse virksomheder fra.

Screening af aktier

Disse virksomheder er som regel slet ikke interessante for mig de næste år frem, da de rent forretningsmæssigt ikke performer og det er dermed ligegyldigt for mig, om kursen på aktien er lav. Næste punkt er så at se på de virksomheder der performer og sammenligne, om deres nuværende værdisætning tilsvarer deres historiske og fremtidige vækstevne, her kan man igen udelukke nogle selskaber der forretningsmæssigt performer godt, men hvor markedsværdien er markant højere end hvad retfærdigt er. Hvis jeg skal være disciplineret i min investeringstilgang, så skal jeg nemlig kun købe aktier i en virksomhed, når den nuværende værdi er under den “reelle” værdi, eller sagt med andre ord, når virksomhedens langsigtede vækstpotentiale er over gennemsnittet, og dette ikke er indregnet i aktiekursen. 

 

Til sidst står jeg tilbage med en håndfuld aktier, der er interessante at investere i og dem kan jeg så begynde at dykke mere ned i og undersøge nærmere. Første og anden del af processen er overstået på 10-15 min, hvorimod sidste del kan tage længere tid. Men her er jeg også villig til at bruge den ekstra tid, da det er godt givet ud. Hvis ikke virksomheden ender med at blive en investering nu, kan den gøre det i fremtiden og dermed er tiden aldrig spildt.

Hvordan bærer jeg mig teknisk ad med at screene markedet for gode investeringer?

Personligt har jeg aldrig fundet de screeningsværktøjer, som er tilgængelige for private til en overskuelig pris særligt fyldestgørende og samtidig synes jeg det er godt, at man går sine egne veje. Hvis man vil have en edge i markedet, må man også forvente, at man ikke kan gøre nøjagtigt som resten af markedet. Dermed ikke sagt at man skal opfinde den dybe tallerken, for at være en god investor. Det tror jeg slet ikke man skal, men personligt finder jeg det meget mere gavnligt selv at lave mine analyser og screeningsprocesser. Derfor bruger jeg også meget tid på hele tiden at optimere processen og fintune den så den både blivere mere effektiv, men også generelt bedre. 

Derfor har jeg også selv “lavet” et screeningsværktøj, som screener efter de kriterier, jeg ser efter som investor. Dette har jeg gjort ved først at lave et fyldestgørende Excel ark, der både bruger data fra de seneste 10 år og som trækker aktiekurser løbende, for at være opdateret hele tiden. Derefter har jeg sat det hele op i et Microsoft Power BI sheet, der visuelt viser det hele meget bedre end Excel, efter min mening, kan. 

På den måde får jeg vist de data, som jeg selv synes er mest interessante i en screeningsproces, samtidig med at jeg har 90% af den data liggende, som jeg yderligere skal bruge til at foretage en beslutning omkring mulige investeringer. Det er både nemt, skræddersyet og billigt. 

Hvis du ønsker at lære mere om hvordan du evt. kan bruge mit personlige screeningsværktøj, eller ønsker hjælp og sparring til at opbygge dit eget, så er du altid velkommen til at kontakte mig på anders.egsvang@gmail.com

Læs  andre artikler, som du måske finder interessante:

Søren Heide Jensen

“Jeg har deltaget på Anders Egsvangs 3 måneders kursus og jeg kan på det varmeste anbefale det. Anders er velstruktureret og en dygtig formidler og har et rigtig godt kursus, så man efterfølgende har noget at arbejde videre med. Stort tak til Anders!”

Vil du gerne vide mere om aktier og investering? Modtage analyser, indsigter og gode tilbud når der kommer nye kurser, foredrag og workshops?

Tilmeld nyhedsbrev