Screening af aktier: Den disciplinerede investor

Hvis du ønsker at blive en dygtig langsigtet investor, så er et af de vigtigste områder, hvordan du strategisk og disciplineret finder frem til en god investering. Det starter først og fremmest ved opbygningen af en veldefineret strategi, der ikke bygger på gætværk og forhåbninger, men på veltestede fremgangsmetoder og veldokumenterede begrundelser. Når du har opbygget strategien, der skal føre dig til succes og du dermed har fundet din “edge” i markedet, så skal det hele sættes i system, så du gang på gang kan finde investeringsmuligheder, som passer på dine kriterier. Her kommer en god aktiescreener i spil. Jo mere struktureret en aktiescreener du kan have, samtidig med at den er simpel og let tilgængelige jo større sandsynlighed er der for at spotte de gode investeringer i tide. 

Grunden til at screeningsprocessen skal være struktureret, men samtidig simpel og let tilgængelige, er af den simple årsag, at hvis en screeningsproces tager dig 3 timer, så kommer du højest sandsynligt ikke til at gøre det løbende, da det er krævende. Er din aktiescreener derimod let opstillet, veldefineret fra start og med let adgang til den rette data, så behøver processen ikke tage meget mere end et par minutter, og den store forskel gør, at du rent faktisk får det gjort. 

Screening af aktier er en ekstrem vigtig del af din strategi, når du vil investere dine egne penge. Markedet er fyldt med muligheder, og hvis ikke du har en direkte strategi til hvordan du vil screene aktier og hvad du konkret leder efter, så er det ligesom at lede efter en nål i en høstak. Der er dog rigtig mange måder at screene aktier på, og det handler om at finde den aktiescreener, som passer bedst til dig som investor. Jeg vil her tage dig kort igennem måden jeg selv screener for gode investeringer, og vise hvordan min aktiescreener er opbygget. En aktiescreener jeg har brugt mange år på at udvikle, og som du kan få adgang til for kun 199,- per måned

aktiescreener til den seriøse investor:

Som sagt er der mange metoder at screene aktier på og det vigtigste er ikke hvilken metode du bruger, men at din aktiescreener støtter din investeringsstrategi. Når jeg screener aktier bruger jeg en “tragt-metode” der løbende udelukker virksomheder. Hele metoden er bygget op omkring min strategi, der først og fremmest bygger på at finde gode VIRKSOMHEDER der performer rent forretningsmæssigt og derfor er et af mine første kriterier også hvordan virksomheden har vækstet langsigtet. Ved først at se på selve virksomheden, uden at tage stilling til aktiens kurs overhovedet kan jeg lynhurtigt få skåret en masse virksomheder fra i min aktiescreener og dermed gøre hele udvælgelsesprocessen langt nemmere.

Aktie screener

De virksomheder der bliver sorteret fra i aktiescreeneren er som regel slet ikke interessante for mig de næste år frem, da de rent forretningsmæssigt ikke performer og det er dermed ligegyldigt for mig, om kursen på aktien er lav. Næste punkt er så at se på de virksomheder der performer og sammenligne, om deres nuværende værdisætning tilsvarer deres historiske og fremtidige vækstevne, her kan man igen udelukke nogle selskaber der forretningsmæssigt performer godt, men hvor markedsværdien er markant højere end hvad retfærdigt er. Hvis jeg skal være disciplineret i min investeringstilgang, så skal jeg nemlig kun købe aktier i en virksomhed, når den nuværende værdi er under den “reelle” værdi, eller sagt med andre ord, når virksomhedens langsigtede vækstpotentiale er over gennemsnittet, og dette ikke er indregnet i aktiekursen. 

Til sidst står jeg tilbage med en håndfuld aktier, der er interessante at investere i og dem kan jeg så begynde at dykke mere ned i og undersøge nærmere. Første og anden del af processen er overstået på 10-15 min, hvorimod sidste del kan tage længere tid. Men her er jeg også villig til at bruge den ekstra tid, da det er godt givet ud. Hvis ikke virksomheden ender med at blive en investering nu, kan den gøre det i fremtiden og dermed er tiden aldrig spildt.

En aktiescreener baseret på scoringssystemer

Personligt har jeg aldrig fundet den rigtige aktiescreener let tilgængelig. De aktiescreenere som er tilgængelige for private til en overskuelig pris er ikke særligt fyldestgørende og samtidig synes jeg det er godt, at man går sine egne veje. Hvis man vil have en edge i markedet, må man også forvente, at man ikke kan gøre nøjagtigt som resten af markedet. Dermed ikke sagt at man skal opfinde den dybe tallerken, for at være en god investor. Det tror jeg slet ikke man skal, men personligt finder jeg det meget mere gavnligt selv at lave mine analyser og derfor har jeg også udarbejdet min egen aktiescreener med to scoringssystemer. 

Analyser af aktier

Min selvudviklede aktiescreener, som er tilgængelig i analyse-abonnementet bygger på de to scoringssystemer “Timing score” og “Kvalitetsscore”. Disse scoringssystemer hjælper med at sætte nogle specifikke tal på alle virksomheder og gøre det meget nemmere at sortere de bedste aktier fra en gruppe af forskellige aktier. Se hvordan denne aktiescreener fungerer i denne video.

Timing scoren fortæller os, om prisen på aktien lige nu er god ift. virksomhedens vækstevne og ift. den pris vi kan forvente at få for aktien i fremtiden. Hvis en virksomhed har en lav Timing score, så er det slet ikke interessant på nuværende tidspunkt og aktiescreeneren kan dermed sortere aktien fra. Det næste der bliver målt på er virksomhedens kvalitet og stabilitet. De aktier der i denne aktiescreener opnår en høj Timing score på 3 eller 4 bliver alle efterfølgende scoret ud fra Kvalitetsscoren. Her måles virksomheden på 22 forskellige parametre her i blandt virksomhedens gældsniveau, vækst i omsætning, overskud, forrentningsevne osv. Til sidst står vi med vores aktiescreener tilbage med virksomheder der lige nu handler til en god pris og samtidig har høj kvalitet. 

Hvis du vil have adgang til min personligt udviklede aktiescreener, så kan du købe adgang til dette via analyse-abonnementet. For kun 199,- per måned får du adgang til at bruge denne aktiescreener på amerikanske og danske aktier, se min portefølje, watchliste og ikke mindst analyser af de mest interessante selskaber. Du får samtidig E-mail alters hver gang jeg foretager nye handler, laver ændringer i min portefølje eller tilføjer nye analyser til abonnementet. 

Læs  andre artikler, som du måske finder interessante:

Ring mig op

Andet

Handelsbetingelser

Cookies og Privatlivspolitik

Kontaktinformation

anders@andersegsvang.dk

+45 61 78 08 27